EXTRANET

Extranet, otellerin fiyat ve musaitlik  ayarlamalarını yapmaları için düzenlemiş olduğu bir yönetim paneli sistemidir. Burada her OTA ayrı bir extranet altyapısına sahiptir. Bu nedenle otelinizin kullandığı tüm sistemleri öğrenmeniz, işlemlerinizi bu doğrultuda yapmanız gerekmektedir. Kullanımı öğrendikten sonra ise her sistemi güncel tutmanız oldukça önemlidir.

Extranet Nedir?

ResClick - Reservation System

Extranet, online acentaların özel olarak oluşturdukları ve otellerin kendi bilgilerini ayarlamaya yarayan özel bir alt yapıdır. Bu noktada girilen her bilgi Extranet altyapı durumuna göre otomatik olarak güncellenebilir ya da sizin tarafınızdan güncellenmesi gerekebilir. Bu işlemler oldukça dikkat gerektiren ve sistemlerin yapısına göre hareket edilmesi gereken bir durumdur. Aslına bakıldığında yönetim açısından büyük fayda sağlasa da eksi yanları da bulunmaktadır.

Extranet nedir denildiğinde büyük bir sistem olarak düşünmek oldukça normal. Ancak sistemler genel olarak karışık oluşturulmaz ve her online otel sistemi için ayrı bir oluşum sağlanır. Bu oluşumların hepsi için ayrı bir eğitim ve öğrenme süreciniz oluşur. Extranet ne demek, hangi online seyahat acentaları bu sistemleri kullanıyor noktasından baktığımızda ise her sistemin buna sahip olduğunu görebilirsiniz. Extranet bir kolay kullanım alanıdır ancak Booking, Jolly, Ets, Hotelbeds gibi her acenta için  ayrı bir eğitim almanız söz konusudur. Bu noktada yapmanız gereken her extranetin yönetimini channel manager üzerinden yapmaktır.

Nasıl Kullanırım?

Extranet ne demek denildiğinde gelen diğer soru ise nasıl kullanırım olmaktadır. Bir extraneti açıklamak sizler için o online sistemin kullanılması anlamına gelir. Ancak her OTAnın birbirinden farklı  alt yapısı vardır ve kullanımı farklıdır .Bu durumda her sistem için özel bir bilgi birikimine sahip olmalısınız.

Extranet admin girişi noktasında size özel bir şifre ve kullanıcı bilgileri verilmektedir. Bu alandan kendi sisteminize girdikten sonra size otel bilgileriniz gelecektir. Otelinizin rezervasyon durumu, oda fiyatları, müsaitliğiniz gibi bilgileri ana ekranda görebilirsiniz. Bu genel olarak her sistemde olmasa da çoğunluğu bu bilgileri ön planda tutmayı sağlamaktadır. Ardından ayarlamanız gereken noktaya göre bilgi değişikliklerini sağlamalısınız. Extranet arayüz yapısına göre ayarlar, otel bilgileri gibi çeşitli başlıklar yer alabilir.

ResClick - Reservation System

Arayüz üzerinden ilgili alanı bulduktan sonra gerekli güncellemeleri yapabilirsiniz. Müsaitlik durumu belirli bir formül ile genel olarak sistem tarafından yapılmaktadır. Ancak siz buna ek olarak fiyat ve promosyonlarınızı ekleyebilirsiniz. Kullanım açısından extranet için belirli bir sistem oluşturulamasa da kullanım noktalarına alıştıktan süreç hızlı bir şekilde ilerleyecektir. İşinizin daha hızlı akması ve süreçten kazanmak adına extranet arayüz sistemlerini iyi bir şekilde kullanmanız oteliniz adına önemlidir.

Overbooking Nedir?

Otel kapsamında her otelin belirli bir kapasitesi bulunur. Bu durum OTA lar için müsaitlik durumu olarak ayarlanır. Extranet admin kullanımında doğru bir ayarlama yapılmaması ya da her sistemin ayarlanmaması demek, kullanıcıların aslında dolu olan bir oda için rezervasyon yaptırması anlamına gelmektedir. Bunun önüne geçmek için ise her seferinde kontrollerin sağlanması gerekmektedir. Overbooking ise bu durum karşısında oluşan gereğinden fazla satış işlemine denilmektedir. Bu sistemlerin yapısal olarak ayarlanmaması otelinizi de kullanıcı deneyimi olarak zarara sokacaktır.

Extranet booking sistemleri açısından büyük önem taşır. Bir nevi otelinizin tanıtımı olan bu alanlarda ayarlamalar ve kontrollerin doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bu alan için özellikle online platform çalışanı ile çalışılması gerekir. Ancak tüm extranet arayüzleri için channel manager kullanımı da söz konusudur. Yaptığınız tek bir değişiklik her sisteme etki eder ve bu durumda hem overbooking yaşamamış olursunuz hem de kullanıcı deneyimi ile otelinizi üst sıralara taşıyabilirsiniz.

Nasıl Giriş Yapabilirim?

Her OTA nın ayrı bir extraneti olduğunu belirtmiştik. Bu noktada otelinizin satış sistemini yürütmek istediğiniz herhangi OTA ya üye olmanız gerekmektedir. Online Seyahat acentası ile anlaştıktan sonra extranet altyapı sistemine bilgilerinizi ve otel bilgilerinizi girmeniz gerekmektedir. Ardından sizlere tanımlanan giriş bilgileri ile otelinizin detaylarını ayarlamanızı sağlayan extranet arayüz platformuna ulaşabilirsiniz. Bu noktada otelinizin her bilgisini detaylı bir şekilde girmeye özen göstermelisiniz. Her bilgi müşteriler açısından büyük önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra sizlerin sağladığı bu bilgilerle otel görünümünün uyuşması büyük bir etki bırakacaktır.

Müşteri memnuniyeti her zaman oldukça önemlidir. Otelinize müşteri çekmek ve iyi deneyimlerle ayrılmasını istiyorsanız extranet booking sistemlerini efektif bir şekilde kullanmalısınız. Buna özen gösterdiğiniz takdirde ve düzenli olarak kontrollerinizi yaptığınız takdirde sistemleriniz doğru bir program üzerinden ilerleyecektir. Ancak unutmayın her platformun ayrı bir extranet yapısı vardır. Bu yapıların düzenli olarak kontrol edilmemesi ya da farklı bilgilerin yer alması, müşteriler tarafından belirsizlik oluşturacaktır. Bu durum da büyük olasılıkla satışlarınızın düşmesine neden olacaktır. Extranet ile satışlarınızı artırmak için her zaman doğru kullanım çok önemlidir.

Meta Başlık: Extranet

Meta Açıklama: Extranet, online otel sistemlerinin otellere sunduğu bir profil düzenleme alanı olarak aktif olarak kullanılmaktadır.

Anahtar Kelimeler: extranet, extranet altyapı, extranet nedir, extranet arayüz, extranet booking, extranet ne demek, extranet admin

Yorum bırakın

Be One Step Ahead With Resclick!