OTA’nın KONAKLAMADA ÖNEMİ

Turizm sektörü içerisinde müşterileriniz için çeşitli olanaklar ve imkanlar sağlanmaktadır. Geçmişten günümüze tatil ve turizm süreçlerine baktığımızda klasik seyahat acentelerini görmemiz mümkün. Ancak teknolojinin gelişmesiyle sektör içerisinde de yenilikle ve farklı seyahat alışkanlıkları oluştu. Yenilenen ve teknolojinin yeni hali olan OTA, bu alanda turizm için de büyük bir önem kazanmıştır. OTA, online travel agency, günümüz teknolojisi ile geliştirilen yeni nesil seyahat planlama rehberi olarak bilinmektedir. Bu alan hakkında bilmeniz gereken ne varsa sizler için bu yazımızda açıklayacağız.

OTA Nedir?

ResClick - Reservation System

OTA, teknolojinin gelişmesiyle birlikte hizmete kolay ulaşım sağlayan sistemlerden biridir Otel yöneticileri ve sistemleri kapsamında genellikle bilinen bir yapı olsa da tam anlamıyla sistem yapısı bilinmemektedir. OTA nedir konusunda tam bir açıklama yapılması gerekirse, seyahat planlamalarının yapılması ve sonuçların gösterilmesi için oluşturulan tüm sistemlere verilen isimdir. Aslında baktığımızda günümüz tüm seyahat planlama araçları bu alanda gösterilebilmektedir.

Online travel agency isminin kısaltılmış hali olan OTA, günümüzde birçok farklı örnek ile karşımıza çıkmaktadır. Bugün herhangi bir yerde otel odalarını incelemek ve seyahat planı yapmak için internet araştırması yapmanız gerekir. OTA ne demek dediğimizde ise bu araştırmaların kaynağı olarak gösterebiliriz. ETS, Hotels, Booking, Jolly, Trivago, Booking gibi sistemler günümüzün en büyük online seyahat acenteleri olarak bilinmektedir. Otelinizi bu alanda sunmak ve müşteri kapasitenizi artırmak satışlarınızda da büyük bir fayda sağlayacaktır.  

Otel ve OTA Sistemleri

Otelinizi birçok farklı alanda tanıtabilirsiniz. Reklam çalışmaları, tanıtımlar ve sosyal medya kullanımı gibi yöntemlerle bu sektör içerisinde var olabilirsiniz. Ancak kişilerin size ulaşması için belirli kanallar olmalıdır. Otel sahipleri her ne kadar online platformlardan çekinse de oldukça gerekli bir işlemdir. Otel tanınırlığını artırmak ve satış oranlarını yükseltmek adına bu sistemler oldukça iyi bir alan oluşturmaktadır. OTA turizm açısından hem yurtiçi hem de yurtdışı bir platform olarak çalışmaktadır.

ResClick - Reservation System

Turizm birçok açıdan ele alınabilir. Otel yapınız, sunduğunuz hizmetler ve kimlere hizmet verdiğiniz çok önemlidir. Yurtiçi müşteriniz olmasını isterseniz, yalnızca yurtiçi kanallar üzerinden çalışmalar sağlayabilirsiniz. Ancak hem yurtiçi hem de yurtdışı kanallı çalışmak isterseniz OTA booking kanallarını kullanmanız en doğrusu olacaktır. Bu sayede global anlamda müşteri ilişkileri oluşturabilirsiniz.

OTA kullanımı ve otel yapılarının sergilenmesi için profil oluşturma ve bilgilerin doğru girişi gibi etmenler söz konusudur. Sistem içerisinde ilk olarak otel yapınız, otelinize ait bilgiler, fiyat ve müsaitlik durumu gibi konular yer alacaktır. Düzenli olarak bunları güncellemeniz ve doğru bilgiler vermeniz gerekmektedir.

OTA Kullanımı

OTA booking sistemleri iki farklı ara yüz sağlar. İlk ara yüz otelinizi dışarıdan kişilerin nasıl göreceği ile alakalıdır. Diğer ara yüz ise otelinizi nasıl tanıtabileceğiniz ve sistemi nasıl yönetebileceğiniz ile alakalıdır. Bu noktada kanal aracılığı ile bilgilerinizi girmek, doğru bir profil oluşturmak büyük önem taşımaktadır. Turizm kapsamında müşteri memnuniyeti ve iyi bir tatil deneyimi için bu bilgilerin yanlış girilmesi oldukça büyük sonuçlar doğurabilir.

Tatil yapmak isteyen kişiler otelleri birçok farklı OTA kanalından inceler. Bu alanda ilk olarak otel bilgileri, oda resimleri ve diğer bilgilere bakılır. Ardından ise otel ile ilgili yapılan yorumları inceler. Bu nedenle herkes üzerinden iyi bir izlenim bırakmak ve otelinizi en iyi şekilde tanıtmak büyük önem taşır. Bilgi girişlerinizi sağlarken hatalı ya da eksik bilgi girmemeniz çok önemlidir. Profilinizde yer alması gereken imkanlar ve bilgiler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Ulaşım (Havayolu, Otogar, vb.)
  • Otel ve oda resimleri
  • Lokasyon
  • Turistik alanlara ve şehir merkezlerine uzaklık
  • Oda kahvaltısı ve yemek durumu
  • Oda imkanları (Havlu, sıcak su, kahve, klima vb.)
  • Sportif aktiviteler
  • Evcil hayvanlar için sunulan olanaklar
  • Çocuklar için etkinlikler

Tüm bu bilgiler müşterilerinizi otelinize çekmek için önemlidir. Bu imkanlara bakılarak seçilen oteller oldukça fazla olmasına ek olarak müşterileriniz hata da kabul etmeyecektir. OTA hotel hizmeti içerisinde girilen her bilginin bu nedenle güncel olması gerekir. Fiyat, oda müsaitliği ve iptal bilgileri gibi işlemlere dikkat etmeli ve sürekli olarak bu alanları güncellemelisiniz. Overbooking durumundan kurtulmak ve müşterileriniz ile istenmeyen sorunlar yaşamamak adına Ota kanallarını kontrol ederek özel çalışmalar sağlamalısınız.

Online seyahat acenteleri içerisinde otellerinizi tanıtmak büyük önem taşımaktadır. Doğru bir hizmet sağladığınız takdirde yaz boyu müsaitliklerinizi kapatabilir ve tüm otelinize ait hizmetler verebilirsiniz. Ancak bunun için OTA yapısını ve extranet ara yüzünü bilmek önemlidir. Her alanda olduğu gibi bu alanda da kanallar kendilerine ait bir sistem ve yönetim paneli oluşturur. Her otel yönetiminin de bu sistemleri iyi bir şekilde öğrenmesi ve doğru kullanması gerekir. OTA booking bu alanda otelinize büyük fayda sağladığı gibi yönetimde de kendinizi göstermenizi sağlayacaktır. Doğru kullanım ve iyi bir tanıtım ile bu alanda otel olarak büyük bir başarı sağlayabilirsiniz.

Meta Başlık: OTA’nın Konaklamada Önemi

Meta Açıklama: OTA, online travel agency, günümüz teknolojisi ile geliştirilen yeni nesil seyahat planlama rehberi olarak bilinmektedir.

Anahtar Kelimeler: OTA, OTA nedir, OTA hotel, OTA ne demek, OTA booking, OTA hizmeti, OTA kanalları

Yorum bırakın

Resclick İle Bir Adım Önde Olun!